• Tens dubtes sobre com gestionar l’ús de les pantalles a casa? 
  • No saps quin és el moment adequat per començar? 
  • Et preocupa el temps que hi dediquen o no tens clar com posar límits saludables?

Són molts els pares i mares que comparteixen aquesta preocupació. Per això, la comissió pedagògica de l’AFA de l’escola, amb la col·laboració de l’Associació EDPAC (Educació per a l’Acció Crítica), va organitzar una sèrie de xerrades enfocades a ajudar les famílies a gestionar de manera efectiva el temps que els infants passen davant de les pantalles. Aquesta entitat, especialitzada en l’educació crítica sobre drogues, pantalles i consum, va oferir tallers pràctics per millorar la gestió familiar en un món cada vegada més digitalitzat.

Tres sessions, tres grups d’edat

Les xerrades es van realitzar en tres sessions: el 14 de gener per a famílies amb infants de 3 a 6 anys, el 30 de gener per a famílies amb nens de 6 a 9 anys, i el 14 de febrer per a famílies amb nens de 9 a 12 anys. Al llarg de les sessions, més de 75 famílies van compartir les seves experiències, dubtes i preocupacions sobre la gestió de les pantalles. Es va parlar d’estratègies concretes per evitar que el consum de pantalles s’imposi com a opció lúdica davant l’avorriment, i es va posar l’accent en la importància de mantenir l’equilibri entre el món digital i altres activitats fonamentals.

No hi ha un aprenentatge significatiu que només pugui fer-se a través de les pantalles

Una de les principals conclusions que es van compartir va ser que no hi ha aprenentatge significatiu que no es pugui fer amb altres activitats. És a dir, retardar l’accés a mòbils i tauletes no compromet les habilitats digitals dels infants, ja que aquestes es treballen adequadament als currículums escolars actuals i el fet d’aprendre llengües o jocs de manera digital no aporta valor extra a altres activitats analògiques, de fet, els dispositius estan pensats per fixar l’atenció i que es passi el major temps possible. A més, l’absència de pantalles com a primera opció per entretenir-se crea un espai valuós per al desenvolupament d’altres competències importants, com el moviment, la creativitat, el llenguatge i, sobretot, la comunicació interpersonal.

Recomanacions pràctiques per a cada família

Durant les sessions també es va parlar de la importància de seleccionar bé els continguts que els infants consumeixen a la TV i altres plataformes digitals, així com el temps que hi dediquen. Les talleristes van oferir recomanacions adaptades a les diferents franges d’edat, ajudant les famílies a reflexionar sobre la seva pròpia gestió de les pantalles. Aquesta informació es pot consultar a través dels recursos compartits al final d’aquest text.

Participa i comparteix les teves inquietuds!

Agraïm a les famílies assistents i a totes aquelles que han mostrat interès per diverses vies sobre aquesta temàtica. Us animem a seguir les activitats de la comissió pedagògica, a participar-hi activament i a compartir amb nosaltres les vostres preocupacions i suggeriments. Estem aquí per seguir creant espais conjunts per al benefici de totes, estigueu atentes famílies a les properes accions sobre pantalles i altres temes d’interès per a la comunitat educativa!. Podeu contactar amb nosaltres mitjançant el correu electrònic: pedagogica@afaescolapuiggracios.cat.

Recursos d’interès:

 

Si contínues utilitzant aquest lloc acceptes l'ús de cookies. més informació

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca